Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Jak si připravit pravé italské tiramisu

Připravit si doma klasický italský dezert zvládnete i vy. Stačí vám k tomu 15 minut. A jestli máte obavy z výsledné konzistence, prozradíme vám, na co si dát pozor. 


Na tuhle italskou klasiku najdete na internetu asi tolik receptů, kolik jezdí v Itálii vesp. A nebyli bychom to my Češi, kdybychom se nesnažili si jeho přípravu usnadnit a hlavně na ní ušetřit. Místo mascarpone použijeme pomazánkové máslo nebo tvaroh, místo cukrářských piškotů ty dětské… Nejen u tiramisu ale platí, že perfektní chuť začíná a končí u použitých surovin. Na některých věcech se prostě nešetří.

A zaměnit mascarpone za pomazánkové máslo je prostě hřích.

 

prave italske tiramisu

 

Na 8–10 porcí dokonalého tiramisu budete potřebovat:

500 g mascarpone 

4 vejce

cukrářské piškoty, ideálně italské savoiardi

40 g cukru

kávu (cca 2 dcl)

4 cl amaretto (mandlový likér)

práškové kakao na posypání

 

Jakou kávu použít?

Ital by nejspíš vsadil na kávu připravenou v moka konvičce. Vy ale klidně použijte espresso nebo filtrovanou kávu, tu jsme do receptu dali i my. Konkrétně tuhle skvělou kávu z rukou drobných pěstitelek, které pěstují kávu ve vysokých nadmořských výškách v guatemalském regionu Huehuetenango.

Pokud připravujete espresso jako profíci, má objem okolo 30 ml. Do receptu proto budete muset uvařit zhruba 3–4 espress, které malinko prodloužíte vodou.

 

Syrová vejce?

Recept vyžaduje syrová vejce. Pokud se vám jejich použití příčí, obstarejte si pasterizované žloutky nebo žloutky pasterizujte přímo při šlehání doma. Rozhodně je ale z receptu nevynechávejte – na rozdíl od bílků jsou totiž pro chuť i konzistenci tiramisu klíčové. 

 

1 2

 

Jak připravit krém
  1. Oddělte žloutky od bílků do dvou misek.

  2. Ke žloutkům přidejte cukr a směs vyšlehejte do husté konzistentní pěny.

  3. Do ušlehané směsi přidejte mascarpone a znovu lehce prošlehejte.

 

Výsledná konzistence krému by měla být pevná. V první fázi, kdy se šlehají žloutky s cukrem, dopřejte procesu dostatek času a šlehejte, dokud pěna nezesvětlá. Až přidáte mascarpone, zacházejte s krémem už o něco šetrněji. Pokud používáte robota, začněte šlehat na nejnižší rychlost, postupně přidávejte otáčky a hlídejte konzistenci. Dejte si pozor, abyste krém nepřešlehali, mohlo by se stát, že se objeví hrudky tuku a oddělí se tekutina.

 

Jak připravit směs k namáčení piškotů

Piškoty budete namáčet do směsi kávy a amaretta. Pokud chcete, aby dezert neobsahoval alkohol, amaretto (nebo jiný mandlový likér) je surovinou, kterou můžete s klidným srdcem z receptu vypustit. 

 

3 4

 

Grande finále

Řada podniků servíruje tiramisu ve skleničkách. Monoporce jsou totiž tuze praktická věc a navíc vypadají lákavě, takže se jich určitě nebojte ani doma. Můžete použít hipsta zavařovačky, skleničky na vysoké noze nebo jakoukoliv sklenici, do které nebudete mít problém zabořit lžičku.

  1. Na dno dejte tenkou vrstvu krému – to aby tekutina z piškotů nevytvořila na dně lepkavý bazének. Pak dno vyskládejte piškoty, které jste předtím z jedné strany krátce namočili ve směsi kávy a amaretta. Piškoty nesmí být příliš nasáklé, aby mohly ještě vstřebat část vlhkosti z krému.

  2. Na vrstvu piškotů naskládaných těsně vedle sebe naneste vrstvu krému, její výška by měla být asi 1,5–2 cm. Krém uhlaďte a položte na něj další vrstvu piškotů, na který opět přijde vrstva krému. Až dojdete na samý okraj skleničky, nezapomeňte finální vrstvu krému lehce posypat neslazeným kakaem. Ta chrání dezert před vysycháním a hraje svoji roli i ve výsledné chuti.

 

Buon appetito!

Teď přichází ta nejtěžší část – čekání. Tiramisu uložte do ledničky aspoň na čtyři hodiny. Chutě se za tu dobu prolnou a piškoty krásně zvlhnou.

 

Na tiramisu je skvělé, že kávu nejen obsahuje, ale navíc se k ní skvěle hodí. My ho milujeme s šálkem kvalitní filtrované kávy nebo espressa.

 

italske tiramisu


Připravila: Anna Veselovská

Fotka: Michaela Šimková (pro Fair & Bio pražírnu)