Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Proč má smysl kupovat bio kávu?

Září je měsícem biopotravin a mezi potraviny, které se produkují v bio kvalitě, patří samozřejmě i káva. Zajímalo nás, jak se liší její pěstování i chuť.


Milujete kávu a docela se vyznáte v její nabídce, přesto někdy váháte, co znamenají její různá označení a certifikace? Pojďte se s námi podrobněji podívat na rozdíly mezi pěstováním a chutí bio kávy.  

Bio káva se pěstuje přírodně, to znamená bez používání umělých chemických látek, pesticidů a herbicidů, které by jejímu růstu napomáhaly. Káva tak roste v přírodním rytmu a je hnojena přírodními hnojivy. Může to být kávová buničina, slepičí trus nebo kompost. 

 

proc bio kava 

Bio neznamená fair trade 

Udržitelné pěstování kávy však ovšem neznamená pouze vyloučení chemie z pěstování, ale dbá také na zachování kvality půdy, hospodaření s vodou, podporu biodiverzity a samotný způsob pěstování. Při něm se upřednostňují polykultury – t.j. smíšené porosty kávovníků s dalšími rostlinami nad monokulturami. 

Organické pěstování tedy dbá o šetrné přírodní postupy při hospodaření, vyloučení používání chemie a zodpovědné nakládání s půdou. Udržitelnost by však měla jít nad rámec bio certifikace (t.j. zjednodušeně řečeno používání chemie), ale má řešit dopady klimatické změny a tam se potkává se systémem fair trade. 

Podle Fairtrade International se pěstitelé kávy se v zemích globálního Jihu už roky potýkají s extrémními výkyvy počasí vlivem změny klimatu. Fair trade na to reaguje: kromě důstojných pracovních podmínek podporuje také šetrnost k životnímu prostředí a využívání přírodních zdrojů. Od ekozemědělství se liší kontrolovaným používáním zemědělské chemie: nesahá se po ní preventivně, ale jen při napadení rostlin anebo se konvenční postupy při pěstování postupně nahrazují těmi přírodními. Káva vypěstovaná fairtradově tedy neznamená bio a naopak. Ideální je spojení obou certifikací.

 

V čem se tedy konkrétně liší pěstování bio kávy?

Organické kávovníky můžou vyrůstat pouze z půdy, které nebyla v posledních třech letech vystavena syntetickým pesticidům nebo jiným zakázaným látkám. Pěstování kávy ve stínu zase zamezuje odlesňování, minimalizuje se erozi půdy, což přináší benefity pro celý ekosystém. Kávovníkové háje tak umožňují přirozený život a vývoj ptačích druhů, které pak na oplátku zase likvidují škůdce a slouží jako přirozený zdroj přírodního hnojiva. 

Výborná chuť kávy je pak výsledkem toho, z jak kvalitní půdy bez obsahu chemikálií kávovníky vyrůstají. Nedá se však jednoznačně tvrdit, že je díky tomu bio káva chutnější, do hry zde vstupuje více faktorů: od oblasti a země původu, přes způsob pěstování až po pražení a po (velmi zásadní) přípravu kávy. 

 

bio zelena kavova zrna pestitelka bio kavy

 

Je bio káva chutnější?

Certifikace bio ještě nutně neznamená, že káva bude chuťově lepší, ale především je zárukou, že byla vypěstována udržitelným způsobem, při kterém byl brán ohled na přírodu. Bio káva tak může být zdravější, protože během jejího pěstování nepřišla do styku s chemickými látkami. Organické kávy tedy nabízejí benefity jak pro vaše zdraví, tak pro planetu i samotné pěstitele

Jak organickou kávu při nakupování poznáte? Hledejte na obale symbol české „biozebry“ s nápisem Produkt ekologického zemědělství a zelený evropský lísteček bio, grafický znak loga společenství označující ekologickou produkci. 

 

Vybírejte z našich bio káv

Většinu káv z Fair & Bio pražírny nabízíme v bio kvalitě. Až 75 % světové organické kávy pochází ze zemí Latinské Ameriky, což odráží i naše produktové portfolio. Skvělá je třeba naše středně pražená Guatemala Huehuetenango z regionu s názvem jako z jazykolamu, odkud pocházejí jedny z nejlepších středoamerických káv. 

Pěstování se tu věnují celé generace a konkrétně ta naše pochází z rukou žen – drobných pěstitelek ze sdružení ASPROCDEGUA, které obhospodařují pozemky o průměrné velikosti dva hektary. Tam kromě kávy pěstují i plodiny důležité pro jejich jídelníček: od různých druhů banánů přes citrusy a guavu až po avokádo nebo maniok.

 

Když si vybíráte kávu, podívejte se, zda si dopřáváte tu nejlepší, kterou zrovna můžete. Pro sebe, pro planetu i pro pěstitele.

 

Guatemala Huehuetenango 


Připravila: Jana Uhlířová

Fotografie: Canva.com, Stanislav Komínek (NaZemi), archiv Fair & Bio pražírny

Zdroje: deathwishcoffee.com, eagri.cz, coffeeaffection.com