Proč má smysl kupovat kávu v bio kvalitě

Proč nakupovat kávu v bio kvalitě? Chráníme životní prostředí, ale i zdraví lidí, kteří kávu pěstují a zpracovávají. Podporujeme ekologickou, ekonomickou a sociální udržitelnost.


Pro mnoho lidí znamená bio trend, který se přiřítil jak velká voda a je třeba se mu přizpůsobit. Pro nás ve Fair & Bio pražírně vždy znamenalo bio, resp. ekologické zemědělství jako takové, součást udržitelného hospodaření na této planetě. Základ, díky kterému předáme planetu zdravou dalším generacím. Mezi spotřebiteli se však často objevuje negativní vnímání slova „bio“, pravděpodobně díky dřívějším pokusům o prodej produktů s nejasným původem pod nadpisem farmářské, přírodní, organic nebo právě bio, byť vůbec z eko-produkce nepocházely. Dobrá zpráva je, že těch, kteří bio produkty upřednostňují, přibývá. Narůstá osvěta a spotřebitelé jsou ve větší míře informováni o tom, že se nejedná jen o jejich zdraví, ale i o životní prostředí.

 

proc bio 1 kava  proc bio 3 kava

 

BIO a udržitelnost

 

Lze říci, že bio je takové malé dítě matky jménem Udržitelnost. Suroviny jsou pěstovány bez použití průmyslových hnojiv, syntetických pesticidů a dalších chemických látek. Princip ekologického zemědělství zakazuje použití GMO (geneticky modifikovaných organismů). Vznikají tak potraviny mnohem zdravější pro člověka i pro planetu. Obzvlášť v době, kdy na vlastní kůži pociťujeme dopady klimatické změny, více lidí začíná být citlivých k přínosům ekozemědělství: jedná se nejen o šetrné pěstování, ale i o péči o krajinu, která je pak odolnější vůči erozi, suchu apod. Přispívá také k biodiverzitě co do flóry, tak fauny. Pojďme se ale podívat na pěstování kávy, kde se vše má ještě trochu jinak.

 

 

 

BIO a organická káva

 

Na rozdíl od produktů, které konzumujeme čerstvé, chemické látky použité při konvenčním pěstování kávy se zničí v průběhu zpracování a pražení. Dopady na zdraví milovníka kávy jsou tedy minimální. Zdravotní dopady na pěstitele, kteří každodenně přichází s pesticidy a herbicidy do styku, jsou ale bohužel fatální. Málo se o tom mluví, což je škoda. Podporou ekologického pěstování kávy bojujeme nejen za zdravější planetu, ale i za zdravější lidi – tam na druhém konci světa. I pěstitelé naší kávy to vědí a proto přistupují k produkci holisticky – s respektem k matce Zemi (v Latinské Americe ji nazývají Pachamama) – posuďte sami v profilech u našich káv. Zemědělci si sami vyrábějí kompost, kde využívají i slupky od kávových třešní, zapojují tolik důležité včely či vhodným pěstováním rostlin bojují proti půdní erozi.

 

Ico_espresso         Ico_filtr          Ico_frenchpress           Ico_moka

 

Vyzkoušejte naši BIO fairtradovou kávu a podpořte farmáře ze zemí globálního Jihu. Připravit si ji můžete podle vaši oblíbené metody nebo využijte našeho rádce při výběru kávy

 


Připravila: Lucie Marková

Fotografie: databáze Unsplash, archiv Fair & Bio pražírny

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.