Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Laskavé Vánoce

Letošní vánoční čas není jen o zpomalení, ale i o veliké nejistotě, ve které se většina z nás ocitla. Buď z pracovních, osobních anebo zdravotních důvodů, případně spojením všeho dohromady. Zasažena byla i naše pražírna, ostatně jako každý podnik, který má co do činění s gastronomií.


Před dvěma lety jsem na blogu Fair & Bio pražírny publikovala článek Pomalé Vánoce. Posteskla jsem si v něm tenkrát nad hektičností a vysokou mírou stresu nejen v době adventu, ale už v listopadu. Letošek nás však zaskočil úplně jinak. Pandemie koronaviru nám všem obrátila život naruby a vyhodila nás ze zajetých kolejí. Někoho v pozitivní slova smyslu. Hodně kolem sebe slýchám, že tento rok je transformační, na který mnozí čekali. Jenže letošek není jen o zpomalení a usebrání, ale i o veliké nejistotě, ve které se většina z nás ocitla. Buď z pracovních, osobních anebo zdravotních důvodů, případně spojením všeho dohromady. Zasažena byla i naše pražírna, několikrát jsme o tom psali na sociálních sítích a newsletterech. Ostatně jako každý podnik, který má co do činění s gastronomií.

 

Marketa_Fair&Bio1_web

 

Vydržet do jara

 

Tak se ze současných tmavých dní určených spíš k odpočinku a zažití, co se v předchozích měsících událo, stal mnohdy spíš čas zachraňovací. Což o to, přípravy na konec světa jsme zažívali v předchozích listopadech a prosincích. Nyní se k tomu však přidávají obavy, co přijde v novém roce. Jak to vše do jara ustojíme? Vydržíme zdraví, zvládneme vše doma a v práci bez újmy? Přežije naše podnikání? Kromě gastro-sféry a drobných firem zažívají i české sociální podniky těžké časy. A světlo na konci tunelu je zatím slabé a daleko. Jednou ze šancí je začít tuto dobu prožívat jinak, pomaleji a udržitelněji. A udržitelněji nejen pro planetu, na což jsem apelovala v minulých předvánočních textech, ale pro nás samotné.

 

Pomaličku, pomalu

 

V současné době jsme svědky nárůstu neuróz, úzkostí a zdravotních kolapsů. Ať už v souvislosti s koronavirem, kvůli izolaci anebo v důsledku rychlých změn v životě anebo práci. Jak tedy na pomalost a osobní udržitelnost? Pokud jste mezi těmi, kteří zachraňují, ať už firmu anebo svoji živnost, tak opatrně na nějaké rychlé zatáhnutí na brzdu. Nadcházející svátky skýtají možnost zpomalovat rozjetá kola raději opatrně a postupně, aby nedošlo k šoku z klidu. Odborníci doporučují dostatek spánku, výživné jídlo, pohyb na čerstvém vzduchu a radost z obyčejných věcí. O letošních Vánocích se tedy rozhodně vyplácí nahrazovat kvantitu kvalitou. Ať už dárků, tak jídla, ale hlavně mezilidských vztahů. Kvůli sociální izolaci jsme se mnozí dostali do nových neprošlapaných cest. Kdo vám dnes neřekne, že zažívá ponorku se svými blízkými, dokonce sami se sebou! Takže pamatujte: nikdo není dokonalý, dovolme si dělat chyby, nazlobit se anebo říci NE, když je toho na vás příliš. Dovolme si požádat o pomoc anebo o samotu.

 

Svátky jinak

 

Jako byl tento rok jiný, zkuste pojmout letošní svátky jinak. K tomu může právě posloužit pomalost a vnímavost. Nahraďme množství jídla, cukroví, televizních pořadů každodenní procházkou a kvalitním oddychem. Uberme plyn ve spotřebě, vždyť rychle nemusíme pořizovat vše, co se nám dostane na um, byť se jedná o dárky. Méně je více. A když už – sáhněme po něčem méně destruktivním, šetrně vyprodukovaném, ideálně českém a sezónním. Udělá to radost hned několikrát – nejen obdarovaným, vám samotným, ale i drobným lokálním firmám, které často bojují o přežití. Pokud zatoužíte po něčem exotickém, tak sáhněte po fairtradovém a ideálně bio –jako je naše Fair & Bio káva. Podpoříte eko zemědělce u nás i v zemích globálního Jihu. V současné době je také prima darovat poukazy – nejen na produkty, ale i zážitky. Firmy, případně kulturní instituce od vás už nyní obdrží potřebnou hotovost, podpoříte tak jejich ekonomickou udržitelnost a obdarovaní se mohou těšit na radost na jaře anebo v létě.

 

Laskavě si užít

 

Anebo si darujme laskavou pozornost. Ta je někdy hodnotnější než věci. A nejen svým blízkým, ale i těm, které náhodně potkáte. Po několika měsících izolace je občerstvující prohodit milé slovo s kolemjdoucím anebo sousedem. Moc hezky to téma rozpracovaly ženy z Asociace místních potravinových iniciativ ve svém nedávném Laskavém zpravodaji ze živého zemědělství (doporučuji si jejich newsletter zaregistrovat). A komu by laskavá pozornost lidem nestačila, lze ji aplikovat i na přírodu. Na tuhle notu zase pěkně kápli v Nadaci pro půdu v nabídce aktivit Půda v denním životě (v případě zájmu o ně a/nebo newsletter se registrujte na webu nadacepropudu.cz). Podle nich půda kromě své hlavní funkce dokáže nabít člověka energií a přenést ho z aktuálního tlaku online světa zpátky do reality. Tak vzhůru do toho, pokud budete mít chuť. A nezapomeňte si tu pomalost a nohy na zemi užít.

 

Přeji vám laskavé Vánoce a lepší nový rok!

Markéta Vinkelhoferová