Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Sváteční kávový likér: pár gramů kávy, které udělají domácí vaječňák neodolatelným

Důkazem, že život s kávou je krásnější a voňavější, je tento recept. Pár gramů kvalitní arabiky pošle domácí vaječný likér ze stanice “Sladké mlsání” do cílovky ve “Voňavém ráji”.


Esencí likéru jsou vaječné žloutky, vanilka a voňavá káva. Při přípravě si procvičíte práci s vodní lázní a možná aniž byste to postřehli, stanou se z vás laboranti, kteří provádějí pasterizaci.

Výsledkem pak bude viskózní likér, který se skvěle hodí na led. Nemá příliš vysoký obsah alkoholu, jedná se o sladkou pochoutku. Ta se dá například používat i jako náplň do likérových špiček či vosích hnízd.

 

Kavovy liker fair bio

 

Pozornost pro návštěvy i od návštěv

Kávový likér si můžete připravit kdykoliv během roku. Často se s ním ale setkáte o adventu a okolo Nového roku. V tu dobu se z něj také nejčastěji stává milá pozornost pro nečekané vánoční návštěvy nebo ho s sebou jako dárek naopak nosí hosté.

Z rozpisu v receptu připravíte zhruba litr likéru. Pokud se chystáte využívat menší lahvičky s likérem jako dárky, pravděpodobně se vám vyplatí připravit dvě dávky.

 

Není třeba plýtvat

Dává nám smysl využívat věci opakovaně a zbytečně neplýtvat. Likér jsme proto naplnili do lahviček, ve kterých dříve byla smetana a do lahvičky od kvalitního rumu. Visačky jsou pro změnu z nepotřebného kartonu vázané režnou šňůrkou.

 

Tip: Zero waste je čím dál víc trendy. K tématu balení dárků v tomto duchu najdete řadu videí s nápady. Běžné je využívat staré noviny a kartony nebo látku a zdobit za pomoci přírodnin, sušeného ovoce, nebo perníčků. Samozřejmé pak je vyhýbat se lepidlům a plastovým páskám.

 

Jak z malé pozornosti udělat solidní dárek?

Ke kávovému likéru, který je dárkem osobním, protože jste mu věnovali čas a péči, se skvěle hodí… Balíček kávy. A pokud má jít o opravdu pořádný dárek, může to být rovnou kávové předplatné, ideálně v bezobalové variantě, kterou nabízíme.

Teď už ale k samotné přípravě…

 

Recept na Kávový vaječňák

Potřebovat budete:

  • 250 ml kondenzovaného mléka

  • 400 ml plnotučného mléka

  • 200 g cukru krupice

  • ½ vanilkového lusku

  • 5 žloutků

  • 150-200 ml rumu

  • 25-30 g hrubě mleté jednodruhové arabiky

Poznámka - příprava kávového likéru se dobře kombinuje s pečením Kávových hvězdiček. V těch můžete použít druhou půlku vanilkového lusku a dva ze zbylých bílků.

 

Jak postupovat při přípravě

Do misky vyklepněte žloutky, polovinu cukru a dřeň z půlky vanilkového lusku a vše dobře promíchejte.

Do kovové misky s kulatým dnem nalijte oba druhy mléka, zbylý cukr a vyškrábnutý lusk. Směs začněte zahřívat v misce nad párou. Během zahřívání ji míchejte metličkou. Až bude mírně zahřátá (např. 50-60℃), část směsi vlijte do druhé misky, okamžitě promíchejte a vše přelijte zpět do kovové misky.

Nad párou a za stálého prošlehávání dál směs prohřívejte až do chvíle, kdy začne houstnout. Děje se tak v momentě, kdy směs dosáhne zhruba 75-80 ℃. 

Do té doby by také měla kompletně proběhnout pasterizace žloutků. Bezvadnou kvalitu můžete podpořit také tím, že použijete skutečně čerstvá vejce a po rozklepávání si pečlivě umyjete ruce.

 

Dvě minuty slávy pro kávu

Nyní přišla naše chvíle. Během pár minut získá vaječný likér neodolatelně kávovou vůni i chuť.

Směs odstavte z páry, vsypejte do ní pomletou kávu, lehce promíchejte a nechejte 2 minuty extrahovat. Mezitím si připravte nádobu, do které likér slijete a jemné sítko, které kávovou sedlinu odfiltruje. V likéru i tak pravděpodobně zůstanou stopy kávového prachu. 

Po zchladnutí směsi přilijte cca 170g rumu, vše promíchejte a můžete likér rozlít do jednotlivých dárkových lahviček, případně do větší lahve (třeba od rumu). Likér skladujte v chladničce a servírujte ideálně na ledu.

 

Šťastné svátky a veselý Nový rok!

 

svatecni kavovy liker

 


Připravila: Michaela Šimková

Foto: Michaela Šimková (pro Fair & Bio pražírnu)