Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Kávové hvězdičky z mandlové mouky: dopřejte si bezlepkové cukroví, které voní kávou

Křehounké kávové hvězdičky z mandlové mouky si zaslouží místo v krabici s cukrovím každého milovníka kávy. Jsou bezlepkové, nádherně voní a nadělají stejně parády jako perníčky.


Kombinace nezdobeného těsta, hvězdiček zdobených sněhem a dalších s kávovou polevou a čokoládou, je vyloženě vánoční a přiznáváme, možná i trochu romantická.

Můžete si recept zjednodušit a připravit pouze jednu variantu, nebo vynechat kávovou polevu. Zdobení ale není nikterak náročné a vyplatí se nakrmit i oči toužící po kráse.

 

Vanocni hvezdicky

 

Od základu odlišné cukroví

Toto cukroví není založeno na másle, ořeších ani kokosu. Z tradičních vůní v něm najdete pouze vanilku. Těsto tvoří mandlová mouka, bílky a cukr. To vše doplněné o mletou arabiku, která cukroví dodá potřebné aroma. Nejvíc vám zavoní, pokud použijete svoji oblíbenou kávu. Tou naší byla světle pražená Etiopie.

Recept se hodí jako způsob, jak využít bílky, které vám zbyly při přípravě vaječného nebo kávového likéru nebo žloutkových krémů.

 

Kávové hvězdičky z mandlové mouky

Na těsto budete potřebovat

  • 2 bílky

  • 160 g moučkového cukru

  • 12 g jemně mleté kávy

  • 250 g mandlové mouky

  • dřeň z ½ vanilkového lusku

  • moučkový cukr na podsypání

 

Kávovou polevu připravíte z

 

Čokoládovou polevu připravíte z

  • jedné lžíce čokoládových pecek nebo 6 kostiček čokolády na vaření

  • trochy ztuženého rostlinného tuku nebo pár kapek olivového oleje

 

Na počátku všeho je bílý sníh

Ve vyšší misce začněte šlehat bílky. Do téměř vyšlehaných bílků postupně přidávejte cukr a dřeň z půlky vanilkového lusku.

Zhruba dvě polévkové lžíce sněhu odeberte. Budete jím zdobit vykrájené hvězdičky.

Do zbylé části sněhu vmíchejte opatrně mandlovou mouku a jemně mletou kávu.

Těsto opatrně rozválejte na pocukrovaném válu (tak zůstane recept bezlepkovým) na placku o výšce cca 4 mm. S pomocí vykrajovátka tvořte hvězdičky nebo další tvary a pokládejte je na plech s pečícím papírem.

Třetinu z hotových tvarů potřete odděleným sněhem.

 

Šup s nimi do trouby

Cukroví pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut na 160 °C.

Pokud vyndáte cukroví zavčasu, budou kousky se sněhem z bílků vypadat skutečně jako zasněžené. Stačí pár chvilek navíc a sníh se začne barvit.

Po upečení nechejte cukroví zchladnout a polovinu nepotřených tvarů dozdobte za pomoci kávové polevy a čokolády. 

 

Finální zdobení polevami

Polevu připravíte smícháním kávy a cukru. Vznikne tekutá, ale velmi hustá směs, která později na cukroví zatuhne. Než se tak začne dít, nechejte čokoládové pecky nebo kostičky povolit za pomoci vodní lázně nebo mikrovlnné trouby. V té je zapotřebí opatrnosti. Co pár vteřin troubu zastavujte a promíchávejte čokoládu, ideálně plastovou lžičkou.

Tekutou - ale nikoli žhavou - čokoládu promíchejte s pár kapkami olivového oleje nebo rostlinného tuku. Nabírejte čokoládu na špičku lžičky nebo vidličky a krátkými pohyby vedenými v různých úhlech přes jednotlivé tvary, naneste do kávové polevy tahy čokolády. 

Polevy potřebují nějaký čas na to, aby zatuhly a cukroví bylo možné skládat do krabiček a uchovávat.

Cukroví je trvanlivé a nežádá si pobyt v lednici. Po vyndání z trouby velmi křehounké a měkké. Později malinko ztuhne, ale není tvrdé.

 

Káva o svátcích

Rozloučíme se s vámi za pomoci pár tipů, jak si udělat Vánoce co nejkávovější.

 

Šťastné a veselé a dostatečně kávové Vánoce všem.

 

kavove hvezdicky

 


Připravila: Michaela Šimková
Foto: Michaela Šimková (pro Fair & Bio pražírnu)