Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Udržitelné Vánoce: jak potěšit dárky s přidanou hodnotou?

Čím dál více lidí se snaží vrátit k původnímu poselství Vánoc – trávit čas s blízkými, zastavit se ve shonu běžných dní. A zároveň myslet na to, aby pár dní konzumu nezanechalo škody na peněžence ani životním prostředí. Jak tedy na svátky klidu a pokoje nakupovat udržitelně?


Méně je někdy více a o vánočních svátcích to platí dvojnásob. Naše duše totiž ocení svátky oslavené s pokorou a s blízkými více než vycíděnou domácnost, vybílené konto a dvacet druhů cukroví. Máme pro vás proto pár tipů, jak si přípravu na Vánoce užít jinak – smysluplně, ohleduplně, a přesto naplno. 

 

Udrzitelne vanoce

 

Bez dárků anebo udržitelně

Začneme dárky. Opravdu je nutné pobíhat celé týdny po obchodech a shromažďovat věci, které vlastně nepotřebujeme? Dává nám to smysl? Pokud více vyhovuje celý stres s dárky úplně vyškrtnout a darovat svým milovaným to nejcennější, tedy náš čas a pozornost, tak to tak s odvahou  udělejme! A klidně buďte v rodině, mezi přáteli nebo v práci tím, kdo tento nový přístup navrhne. Uvidíte, kolika lidem se třeba také uleví, že se zběsilého lovu věcí nemusí účastnit.

Neumíte si Vánoce bez dárků představit a chcete druhé potěšit? Poohlédněte se po dárcích s přidanou hodnotou. Jaké to jsou? Například bezobalové, férové a ekologické dárky, lokálně vyrobené produkty, zboží ze sociálních podniků a/nebo vytvořené lidmi s handicapem. Zajímejte se o původ dárků a podmínky jejich vzniku. K čemu vynaloženými penězi přispíváte? 

 

Z Black Friday udělejte Green Friday

Předvánoční marketingová masáž je sice neúprosná hlavně ode dne, kdy na konci listopadu udeří Black Friday, ale otázkou je, kolik věcí my i druzí skutečně potřebujeme a jakou zátěž nadbytečné nakupování představuje pro životní prostředí. Honba za slevami není udržitelná a z Černého pátku si klidně můžete udělat Zelený. Myšlenkou Green Friday je nepřispívat dále k nerozumnému konzumu, ale při nákupech podpořit firmy s udržitelnou filozofií, anebo den pojmout úplně jinak – vypnout počítač a trávit čas s blízkými, místo obchodu zajít do přírody, udělat dobrý skutek, investovat do svého zdraví, inspirovat ostatní svým přístupem…   

 

Kam na nákup udržitelných dárků?

Pokud se občas potulujete po pražském Karlíně, mrkněte na nabídku obchodu Fair & Bio, kde najdete originální a eticky vyrobené dárky z celého světa, kterými uděláte radost hned několikrát: výrobcům, obdarovanému i sobě. Výrobky prošly rukama lidí, kteří pracují v důstojných podmínkách a vybere si skutečně každý. Ať už chcete druhé potěšit výběrovou kávou, čajem, čokoládou nebo šperkem, šátkem, taškou, svícny nebo kosmetikou.

Porozhlédněte se také ve svém okolí po menších obchodech a sociálních podnicích, kterým můžete nákupem pomoci. Zajímejte se o to, jak se jim daří a neomezujte svou podporu jenom na týden před Vánoci. Lokální ekonomika poroste, pokud ji budeme podporovat celoročně, třeba i koupí poukázek nebo předplatného. Vybírejte si důvěryhodné společnosti, které přispívají sociálně i environmentálně.

 

 

Tipy na udržitelné dárky

Nevíte, jaký dárek konkrétně udělá největší radost? Vyzkoušejte nabídku lokálních výrobků naší Fair & Bio pražírny, která vychází ze spolupráce s partnerskými sociálními podniky. Doporučit můžeme třeba skvělou, ručně vyrobenou čokoládu z kvalitních surovin z Tanzánie nebo Mexika od sociálního podniku MANA z Krásné Lípy, kde více než polovinu zaměstnanců tvoří lidé se zdravotním postižením, nebo vynikající slaný karamel od sociálního podniku kavárna Modrý domeček v Řevnicích, která zaměstnává osoby s mentálním postižením a duševním onemocněním. 

Dárkový poukaz je ideální volbou, jak nechat obdarovaného, aby si vybral sám, a nekupovat zbytečnosti. Nebo co takhle férový dárkový set Káva s kapkou rumu nebo Odpolední posezení s kávou na espresso a pečenými čaji ke svátečnímu posezení? Ježíšek nezapomněl ani na vášnivé objevitele nových chutí, a tak si můžou vychutnat třeba osvěžující čaj ze sušených kávových třešní. 

 

Dobrý pocit jako dárek pro vás samotné?

Zahřeje vás u srdce, když pomůžete druhým. Podpořte charitativní akci, kupte nocleženku lidem bez domova, zavolejte do nejbližšího útulku a zeptejte se, co skutečně potřebují, anebo podpořte maminky samoživitelky. Radost z radosti druhých a hřejivý pocit u srdce je totiž přesně to, co se (nejen) o Vánocích počítá.

 

Naplánujte společné zážitky

Skvělým a smysluplným dárkem jsou i společné zážitky: poohlédněte se třeba po předplatném do divadla, muzeí a galerií, naplánujte si s maminkou na jaro balet, tátu vezměte na koncert a babičku do divadla. Společné chvíle, na které se můžete těšit? Jako dárek ideální!

 

Balit dárky šetrně? Ano, jde to!

Dárky už máme, přichází jejich balení. To se dlouhá léta pojilo s jednorázovým nákupem dárkového papíru, který po Vánocích putoval do odpadu. Vyhrajte si s balením – pozornosti můžete zahalit do novin, látek nebo balicího papíru, který ozdobíte přírodninami. Krásně a originálně vypadá třeba zero waste balení dárků metodou furoshiki. A vánoční dekorace? Nejhezčí a nejvoňavější jsou ty přírodní a lokální, které přinesete z lesa, čímž se vyhnete dalšímu zbytečnému nakupován ozdob, na které se bude jedenáct měsíců v roce prášit. 

S dárky i vánočními dekoracemi je to zkrátka stejně jako s přátelstvím – kvalita je víc než kvantita. Tenhle přístup ocení jak vaše peněženka, tak životní prostředí.

 

Uvařte si kávu, zapalte si svíčku…

Advent samozřejmě není jen o nakupování a dárcích, ale především o společných chvílích s rodinou a lidmi, které máme rádi, o adventních koncertech, setkávání, společném bytí a pospolitosti. Vždyť slovo „adventus“ znamená příchod, dobu radostného očekávání. Najděte si čas na zážitky, společně vyrábějte dekorace, připravte kávový likér, nebo si upečte pomalé cukroví – hvězdičky ze zbylého bílku. Zastavte se a dopřejte si krásné zážitky: vychutnejte si vynikající kávu a zapalte si třeba přírodní svíčku VonTree Candle se zrnky naší férové kávy, kterou vyrobila neslyšící tvůrkyně Eva.

Jděte se projít, nakrmte v lese zvířata a ptáčky za oknem. V přírodě rovnou nasbírejte větve, šišky a větvičky a pleťte a zdobte věnce, a pokud nejste zrovna manuálně zruční, můžete je pořídit v Kytkách od potoka, kde se věnují pěstování místních ekologických květin a obnovují statek a hospodářství s rodinnou tradicí. Věnce od Kytek od potoka milujeme, protože krásně vypadají, vydrží dlouho a dají se obměňovat podle období. A až budete mít dekorace hotové, zajděte na svařák a užívejte si rozjímání i čekání na slunovrat.

 

Krásné udržitelné Vánoce plné klidu, odpočinku a hezkých chvil s blízkými přejeme!

 

kytky od potoka

 


Připravila: Jana Uhlířová

Fotky: Fair & Bio pražírna, Kytky od potoka, Canva.com