Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Káva jako z kavárny I. – Bez čeho se domácí kávový koutek neobejde

1. díl seriálu o domácí přípravě kávy. Než se rozhodnete, jestli oprášíte v rohu zastrčený french press, nebo investujete do nějaké novinky, ponořte se do článku, který startuje seriál o domácí přípravě kávy. Dozvíte se, co by si měl pořídit výletník a co pro změnu estét, jak stupeň pražení ovlivňuje chuť i jak se vyhnout kávovému prachu v šálku.


Možná se vám stalo, že se v uplynulém roce do vaší domácnosti přemístilo pár institucí. Mohla to být škola, baletní sál ZUŠ a pravděpodobně také kancelář. Až vám v obýváku skončí porada nebo třeba modelářský kroužek, můžete jej na chvíli proměnit i ve výtečnou kavárnu. Prostředí si zpříjemníte přesně podle svého gusta a o to, aby se nápoj ve vašem šálku vyrovnal potěšení z kavárny, se lze postarat. Ostatně, dnešní doba sice nepřeje spoustě potěšením, ale je ideální třeba právě k pilování domácí přípravy kávy. Pojďme se podívat, jak takovou kávu připravovat bez kávovaru, za pomoci tzv. alternativních metod.

 

Degustační balíček Fair&Bio_Alternativní příprava

 

Kdybyste si z řady těchto metod hypoteticky vybírali pomocí některého ze srovnávacích serverů, pravděpodobně by v levém sloupci u nastavitelných parametrů byli vedle ceny také

  • počet osob, pro které budete kávu nejčastěji připravovat
  • a požadovaná intenzita a chuť.


Mezi zaškrtávacími tlačítky byste pak asi zahlédli „vhodné k převozu“, „designový kousek“ nebo „waste free“. K mání je zkrátka široká paleta pomůcek, většinou – ale ne vždy, určených k filtrování. Každý mezi nimi můžete najít takové, které nabídnou skvělý výsledek do šálku a ještě si u toho vybrat nějakou bonusovou výhodu – třeba praktické převážení, nebo uznávané estetické kvality.

 

Přesně váš šálek kávy

 

Mezi nejrozšířenější metody patří dosud stále pravděpodobně moka konvička, někdy po nejslavnějším výrobci řečená „bialettka“, ve které si připravíte kávu chutí a intenzitou nejbližší espressu. U veškerých Fair & Bio káv je uveden doporučený způsob přípravy podle stupně pražení. Pro přípravu v moka konvičce vám doporučíme vybrat z řady Moka káva, zkusit můžete například kávu z Papuy Nové Guineje.

Ve spoustě domácností najdete také french press. Někdo ho používá na přípravu čaje, jiný ho zastrčil do nejzazší poličky ve skříni, ale většinou ho někde vypátráte. V něm si připravíte kávu výrazně jemnější chuti, než je ta z moka konvičky. Sedlinu odfiltrujete za pomoci kovového sítka. To ale propustí ty nejjemnější prachové částice. Pokud se chcete zbavit i jich a získat čistý nápoj, dojde na metody, při kterých se káva filtruje přes papír. Je jich celý svět možností. Proslulá japonská V60, praktický a lehce převozný AeroPress, designový skvost jménem chemex, alchymistické divadlo s otevřeným ohněm zvaný vakuum pot, melitta, kalita a další. Z každé z nich je káva malinko jiná, ve všech se dá připravit vynikající.

 

Odkud hledět na kvalitu

 

Aby tomu tak bylo, je zapotřebí připravovat kvalitní kávu. Tedy, mimo jiné. A na kvalitu se u kávy můžeme dívat z různých úhlů pohledu. Za zamyšlení určitě stojí několik oblastí, které ovlivňují chuť. Některé přímo, jiné nepřímo. A ačkoli jsou chuťové požadavky lidí různé, v každé z oblastí najdeme poměrně nesporné vrcholné body. U okolností vzniku jsou to férové podmínky pro pěstitele, bio kvalita, udržitelnost nebo dohledatelnost původu. Ta je ve fairtradovém dodavatelském řetězci zaručena. U káv z Fair & Bio pražírny si můžete přečíst nejen odkud pocházejí, ale také příběh pěstitelských družstev. Nejen podle názvu je patrné, že právě tohoto okruhu hodnot si pražírna vysoce cení a na nich zakládá nabídku káv.

 

50883251953_f62442155a_c  

 

Kvalita chuťového potenciálu kávy je měřitelná při cuppingu a hodnocení. Za nejkvalitnější v této oblasti je považována výběrová káva. Kvalita a intenzita pražení je nejvíce závislá na chuťových preferencích zákazníků, ale i zde najdeme určitá pravidla. Příliš tmavé pražení beze sporu překrývá případné nuance v chuťovém profilu kávy a její chuť zplošťuje. Dlouholetým postupně se rozšiřujícím trendem je tedy světlejší pražení, které umožňuje objevovat jednotlivé tóny chuti. Ty se popisují u kávy podobně jako u kakaa nebo vína širokou paletou tónů od čokoládových a ořechových, přes květinové a ovocné, až po lehké čajové.

Pro filtrování se používají ty nejsvětlejší kávy, které v naší nabídce najdete v řadě Filtrovaná káva se zelenou etiketou a také Výběrová káva s bílou či černou etiketou. 

Pro moka konvičky připravujeme kávy středně pražené, které jsou v naší nabídce označené růžovou etiketou s názvem Moka káva nebo modrou etiketou s názvem Espresso Special. Pokud ještě nemáte dostatek zkušeností s tím, jaký stupeň pražení vám u jednotlivých metod vyhovuje, mrkněte do našeho Rádce při výběru kávy.

 

moka


Umění přípravy

 

Vedle zvolené metody a použitých surovin ovlivní chuť výsledného nápoje velkou měrou také fyzika. Půjde zejména o kvalitu a teplotu vody, hrubost mletí a dobu extrakce = dobu, po kterou namletou kávu vystavíte kontaktu s vodou. Z počátku to může znít jako alchymie, ale případnými prvotními rozpaky vás rádi provedeme v seriálu, který se věnuje zlatým pravidlům i popisu přípravy některých oblíbených metod. Vydejte se s námi hledat váš nejvoňavější šálek kávy. Příště si promluvíme o radách a krocích, se kterými se setkáte téměř s jistotou u většiny příprav a povíme si něco o moderní metodě přípravy s odolným a snadno převozným pomocníkem z dílny prezidenta hračkářské společnosti Aerobie.

Později si přečtete, jak připravit kávu v AeroPressu, french pressu, na V60, v chemexu i kalitě, nebo o tom, co je to blooming, jak se pozná čerstvá káva a kdy je na místě vzít si na pomoc osmotický tlak.

 


Připravila: Anna Veselovská
Fotografie: Stanislav Komínek (Na Zemi), Martin a Magdaléna Špeldovi, Jakub Hrab