Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Dobrodružná cesta kávy od kávovníku až na váš stůl

Už 1. října oslavíme Mezinárodní den kávy. Jak jinak než šálkem dobré kávy, ideálně té férové. Znáte ale její příběh, který prožije na dlouhé cestě z exotických kávovníkových hájů až na váš stůl a může trvat až rok? Pojďte se s námi na tohle putování podívat blíže.


Stromů nebo keřů kávovníku existuje více než sto druhů, nejznámější z nich jsou arabika a robusta. Nejlépe se jim daří v oblastech s tropickým klimatem, ale víte, že kávovníky, krásné stálezelené rostliny s lesklými listy a bílými květy, můžete pěstovat i doma?

Férové kávy z naší pražírny pocházejí z celého světa. Třeba když se spojí teplé vzdušné proudy z Mexika a příznivé klima guatemalského pohoří Cuchumatanes, vzniknou ideální podmínky pro pěstování. Jiné naše kávy pocházejí třeba z Hondurasu, kde kávovníky vyrůstají ve stínu cedrů a citrusů, anebo z ekologických farem v Papui-Nové Guineji. 

cesta kavy

 

Sběrem to začíná

Vyzrálé kávové třešně se sbírají tradičně, tedy ručně, anebo mechanizovaně. Záleží vždy na dostupnosti terénu, odrůdě kávy, dostupnosti pracovní síly apod. I tento zdánlivý detail se může projevit na kvalitě a výsledné ceně kávy. Po sběru je nutné třešně co nejdříve zpracovat, nejlépe do několika hodin. Uvolňuje se z nich totiž lepivá šťáva, která by mohla způsobit tvorbu plísní a úrodu znehodnotit.

 

Na lodích pozor na vlhkost

Kávové třešně se na farmách třídí a poté zpracovávají suchou, mokrou nebo honey metodou. Samozřejmě i způsob zpracování ovlivňuje kvalitu a chuť kávy a její cenu. Během zpracování se třešně promývají, fermentují, případně suší, znovu třídí a finálně připravují na export. Jejich cesta přes oceán a různé kontinenty může začít. Stále ještě zelená zrna se nakládají na lodě do kontejnerů a přepravují se v podpalubí po celém světě (někdy i letecky). Záleží i na skladování během přepravy, kdy je největším nepřítelem kvality zrn hlavně vlhkost, svůj podíl má i jejich ochrana před mrazem a dostatečné větrání.

 

Pražíme, vážíme a jedeme k vám

V jutových pytlích pak zelená zrna dorazí do naší pražírny, kde přichází na řadu ta „alchymistická“ část procesu zpracování – vlastní pražení. Právě to se také výrazně propisuje do výsledné chuti a vůně kávy. Ideálně by pražení mělo její přirozenou chuť vyzdvihnout a zdůraznit. Kávová zrna se pak nechají odležet, váží se a balí a konečně putují do svojí finální destinace – do kaváren, k vám domů, do obchodů. Tady už je na vás, abyste přípravě kávy věnovali dostatečnou pozornost, aby vynikla její chuť, její kvality a aby její dlouhatánská cesta a úsilí mnoha lidí vedly k tomu, k čemu mají – k báječnému požitku z voňavé, lahodné kávy.  

 

Fair trade a ekologické pěstování kávy

Naše kávová zrna z různých oblastí spojuje fakt, že pocházejí od družstev zapojených do systému fair trade, který jim zajišťuje férovou odměnu, finanční podporu či vzdělávání. Většina družstev také hospodaří ekologicky a věnuje se pěstování bio kávy. Starají se tak nejen o kvalitu kávy, ale i o životní prostředí.

 

ferova kava pestitel ferove kavy

 

Jak na lokální kávu? 

Za zmínku také stojí, že káva nikdy nebude lokální, nedá se zkrátka pěstovat jinde než v zemích globálního Jihu. To ovlivnit nemůžeme. Je však na nás, po jaké kávě sáhneme, zda po té férové s ohledem na pracovní podmínky pěstitelů a životní prostředí. Také si můžeme vybrat lokálně pražená zrnka a tím podpořit místní ekonomiku. Zkrátka podpořit lidi, kteří o kávu s láskou pečují napříč kontinenty. Nejen pěstitelé kávy, ale například i zaměstnanci naší pražírny, lidé se zdravotním znevýhodněním. 

 

Užili jste si vzrušující cestu voňavých zrnek přes oceán i po kontinentech, z obtížně přístupných vysokohorských oblastí až k vám domů? Pak si možná ještě raději budete vybírat takovou kávu, o které víte co nejvíc, včetně toho, kdo ji vypěstoval, kde a za jakých podmínek. A pak už si můžete jen vychutnávat chuť a vůni exotických dálek.

 

fair bio prazirna_david 


Připravila: Jana Uhlířová

Zdroje: Essence Coffee, NCA USA, Specialty Coffee for Everybody

Fotky: Stanislav Komínek (NaZemi), Fair & Bio pražírna, Canva.com