Už 1. října oslavíme Mezinárodní den kávy. Jak jinak než šálkem dobré kávy, ideálně té férové. Znáte ale její příběh, který prožije na dlouhé cestě z exotických kávovníkových hájů až na váš stůl a může trvat až rok? Pojďte se s námi na tohle putování podívat blíže.
Stromů nebo keřů kávovníku existuje více než sto druhů, nejznámější z nich jsou arabika a robusta. Nejlépe se jim daří v oblastech s tropickým klimatem, ale víte, že kávovníky, krásné stálezelené rostliny s lesklými listy a bílými květy, můžete pěstovat i doma?
Férové kávy z naší pražírny pocházejí z celého světa. Třeba když se spojí teplé vzdušné proudy z Mexika a příznivé klima guatemalského pohoří Cuchumatanes, vzniknou ideální podmínky pro pěstování. Jiné naše kávy pocházejí třeba z Hondurasu, kde kávovníky vyrůstají ve stínu cedrů a citrusů, anebo z ekologických farem v Papui-Nové Guineji.
Sběrem to začíná
Vyzrálé kávové třešně se sbírají tradičně, tedy ručně, anebo mechanizovaně. Záleží vždy na dostupnosti terénu, odrůdě kávy, dostupnosti pracovní síly apod. I tento zdánlivý detail se může projevit na kvalitě a výsledné ceně kávy. Po sběru je nutné třešně co nejdříve zpracovat, nejlépe do několika hodin. Uvolňuje se z nich totiž lepivá šťáva, která by mohla způsobit tvorbu plísní a úrodu znehodnotit.
Na lodích pozor na vlhkost
Kávové třešně se na farmách třídí a poté zpracovávají suchou, mokrou nebo honey metodou. Samozřejmě i způsob zpracování ovlivňuje kvalitu a chuť kávy a její cenu. Během zpracování se třešně promývají, fermentují, případně suší, znovu třídí a finálně připravují na export. Jejich cesta přes oceán a různé kontinenty může začít. Stále ještě zelená zrna se nakládají na lodě do kontejnerů a přepravují se v podpalubí po celém světě (někdy i letecky). Záleží i na skladování během přepravy, kdy je největším nepřítelem kvality zrn hlavně vlhkost, svůj podíl má i jejich ochrana před mrazem a dostatečné větrání.
Pražíme, vážíme a jedeme k vám
V jutových pytlích pak zelená zrna dorazí do naší pražírny, kde přichází na řadu ta „alchymistická“ část procesu zpracování – vlastní pražení. Právě to se také výrazně propisuje do výsledné chuti a vůně kávy. Ideálně by pražení mělo její přirozenou chuť vyzdvihnout a zdůraznit. Kávová zrna se pak nechají odležet, váží se a balí a konečně putují do svojí finální destinace – do kaváren, k vám domů, do obchodů. Tady už je na vás, abyste přípravě kávy věnovali dostatečnou pozornost, aby vynikla její chuť, její kvality a aby její dlouhatánská cesta a úsilí mnoha lidí vedly k tomu, k čemu mají – k báječnému požitku z voňavé, lahodné kávy.
Fair trade a ekologické pěstování kávy |
|
Naše kávová zrna z různých oblastí spojuje fakt, že pocházejí od družstev zapojených do systému fair trade, který jim zajišťuje férovou odměnu, finanční podporu či vzdělávání. Většina družstev také hospodaří ekologicky a věnuje se pěstování bio kávy. Starají se tak nejen o kvalitu kávy, ale i o životní prostředí. |
Jak na lokální kávu?
Za zmínku také stojí, že káva nikdy nebude lokální, nedá se zkrátka pěstovat jinde než v zemích globálního Jihu. To ovlivnit nemůžeme. Je však na nás, po jaké kávě sáhneme, zda po té férové s ohledem na pracovní podmínky pěstitelů a životní prostředí. Také si můžeme vybrat lokálně pražená zrnka a tím podpořit místní ekonomiku. Zkrátka podpořit lidi, kteří o kávu s láskou pečují napříč kontinenty. Nejen pěstitelé kávy, ale například i zaměstnanci naší pražírny, lidé se zdravotním znevýhodněním.
Užili jste si vzrušující cestu voňavých zrnek přes oceán i po kontinentech, z obtížně přístupných vysokohorských oblastí až k vám domů? Pak si možná ještě raději budete vybírat takovou kávu, o které víte co nejvíc, včetně toho, kdo ji vypěstoval, kde a za jakých podmínek. A pak už si můžete jen vychutnávat chuť a vůni exotických dálek.
Připravila: Jana Uhlířová
Zdroje: Essence Coffee, NCA USA, Specialty Coffee for Everybody
Fotky: Stanislav Komínek (NaZemi), Fair & Bio pražírna, Canva.com