Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Navštívil nás předseda Svazu výrobních družstev

Tak jako cesta kávy začíná u pěstitelů a končí u spotřebitele, zažil předseda Svazu výrobních družstev pan Leo Doseděl její mini-verzi: se zástupci Fair & Bio družstva ji prošel od zelené kávy přes pražení a zabalení až po vychutnání si toho nejvoňavějšího šálku.


Návštěva v provozovně Fair & Bio pražírny v Kostelci nad Labem začala ve skladu zelené kávy. Vedoucí Martin Třešňák vysvětlil odkud nakupujeme zelená zrnka. Káva je 100% fairtradová, což znamená, že je přesně známo, kde a za jakých podmínek byla káva vypěstována.

 

fair bio prazirna_navsteva predsedy Svazu vyrobnich druzstev

 

Předseda Doseděl tak měl možnost nejen přivonět k ještě nepraženým zrnkám ve své dlani, které jsou vlastně pecky kávových třešní, ale i prozkoumat jutové pytle, ve kterých se káva do Evropy dováží. Na nich je napsáno, ze kterého konkrétního regionu zemí Střední a Jižní Ameriky: Guatemaly, Hondurasu, Kolumbie a Peru pochází a že byla vypěstována ekologicky (drtivá většina Fair & Bio kávy je navíc bio).

V současné nabídce máme také výběrové kávy z Etiopie anebo Indie. Došlo i na otázku předsedy Doseděla, co s prázdnými pytli: ty buď poskytujeme svým partnerům jako dekoraci, případně je znovuzužitkujeme k výrobě sáčků pro naše dárkové sety anebo výrobě designových tašek a batohů Kawak z nedalekého Brandýsa nad Labem.

 

Martin Tresnak a Leo Dosedel Martin Tresnak a Leo Dosedel_2

 

Návštěvu provázela i spoluzakladatelka Fair & Bio pražírny Markéta Vinkelhoferová, která doplnila: „Systém fair trade umožňuje pracovníkům a pracovnicím v zemích globálního Jihu uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.“ Jde nejen o férovou odměnu za práci/ za výpěstky, ale rozvoj komunit podle jejich potřeb. 

Ale to už se návštěva přesunula k pražícímu stroji, na kterém zpracováváváme kávu pro různé typy přípravy. Martin Třešňák vysvětlil panu předsedovi proces pražení kávových zrnek, který zpravidla trvá mezi 12 a 25 minutami. Najednou se upraží 12 – 15 kilogramů. Návštěva měla možnost přivonět si k omamně voňavé čerstvě pražené kávě nejen tmavě pražené, ale i světle, kde převládaly květinové a ovocné odstíny. Dozvěděla se také, že v současné době dodáváme až čtvrtinu naší kávy bezobalově ve vratných dózách či barelech.

 

u prazicky_2 u prazicky

 

Předseda Doseděl se přesunul do místnosti, kde zaměstnanci se znevýhodněním váží, balí, případně melou kávu podle objednávek zákazníků – maloobchodních, které přicházejí přes eshop fair-bio.cz anebo velkoobchodních (kaváren, restaurací, kanceláří a obchodů). Zaměstnanci Veronika, David, Filip a Marcela ukázali panu Dosedělovi proces vyřizování objednávky: od zadání práce, polepení sáčku, navážení té správné váhy na zrnko přesně a zatavení sáčku. 

Předseda SČMVD ocenil jejich práci těmito slovy: „Jsem vždy velmi rád tam, kde se tvoří kvalitní produkt, tam, kde ho vytváří zaměstnanci svojí poctivou prací, ke které přidávají nejen zajímavý příběh, ale i kousek svého srdíčka. To zcela určitě mohu říci o práci všech zaměstnanců tohoto družstva. Nemyslím si, že by těmto dobrosrdečným pracovníkům překážel některý ze zdravotních handicapů, ba naopak, svoji práci zvládají profesionálně, bravurně, a ještě k tomu i s humorem. Měl jsem ze setkání s touto partou kamarádů a kamarádek velmi příjemný pocit a při návštěvě vznikla nepopsatelná pozitivní atmosféra. Nakonec je to vidět i na společné fotografii na provozovně, kde probíhá finální příprava nejrůznějších balení kávy z celého světa.“ 

 

s Filipem a Marcelou Leo Dosedel s Davidem 

 

Ke skupinovému focení se přidala i administrativní pracovnice Renata, která s Marcelou, Filipem a Lukášem tvořili původní tým Fair & Bio pražírny od svého zrodu v roce 2013 společně s vedoucím Martinem Třešňákem, která je zároveň i sociálním podnikem.

 

s Rencou navsteva ze Svazu vyrobnich druzstev

 

Na závěr návštěvy si všichni společně vychutnali ten svůj šálek: od espressa, americana až po cappuccino.

Děkujeme za návštěvu a těšíme se na další! Doufáme, že proběhne ještě do konce tohoto roku. (A také, že se bude na Svazu výrobních družstev pít víc Fair & Bio kávy :-)


Připravila: Lucie Doubicová
Fotky: Fair & Bio pražírna