Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Může být káva udržitelná?

Obchod s kávou a udržitelnost, jde to dohromady? Otázka zahrnuje spoustu témat – od narušení biodiverzity po nízké výkupní ceny až po vznik odpadu. A nejen ve spojení se Světovým dnem životního prostředí je možná na místě se ptát, zda toho pro lepší budoucnost planety děláme dost.


Umíte si představit den bez svého oblíbeného šálku kávy? Kávy omamně vonící a připravené přesně tak, jak to máte rádi? V tom šálku je ovšem mnohem víc. Nejen příběh pěstitele, ale celé pouti kávového zrna od rostlinky z farmy v exotických zemích přes dopravu a pražírnu až k vám domů nebo do práce. 

Na téhle cestě je dost proměnných, které se navzájem ovlivňují a dávají dohromady ještě jiný příběh – celého obchodu s kávou. A právě tady už nám té poetiky začíná ubývat. Musíme se totiž ptát, jestli je tento obchod vůbec udržitelný, popřípadě jak. Na důležité změny v produkci potravin a přístupu ke krajině pro stabilní klima upozorňuje i Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). I naše Fair & Bio pražírna jako jeden z průkopníků udržitelného podnikání v ČR podporuje globální snahy o zmírňování klimatických změn a jejich dopadů.

 

udrzitelna kava

 

Vizionáři a ti druzí

Důsledky klimatické změny, které musí pěstitelé řešit už dnes, výkupní versus férové ceny kávových zrn i narušení biodiverzity jsou některá z důležitých současných témat, téma udržitelnosti jako takové ovšem není nové. Existují (a vždy existovali, i když v menší míře) samozřejmě vizionáři, kteří věří, že udržitelnost je základem dlouhodobé prosperity a tak vedou své firmy. To je například příběh pěstitelských družstev v zemích globálního Jihu, prosazovatelů fairtradových dovozů a i naší pražírny. Naše podnikání, podobně jako jiní aktéři sociální ekonomiky, od roku 2013 stavíme právě na balanci mezi ekonomickou, sociální a environmentální udržitelností.

„Přesto je ještě dost velkých společností, které jakoukoliv vizi postrádají, a nejdůležitější je pro ně maximalizace krátkodobého profitu,“ řekl Daniele Giovannucci, prezident Committee on Sustainability Assessment (COSA), pro online magazín Perfect Daily Grind jako zástupce neziskové organizace, která se zabývá udržitelností v zemědělství. 

 

zelena kavova zrna pestitelka kavy

 

A udržitelnost není jen jedna: co se týče ekonomické udržitelnosti, systém fair trade zajišťuje ten nejkratší a transparentní dodavatelský řetězec a umožňuje pracovníkům ze zemí globálního Jihu uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Díky existenci družstev jsou schopni domluvit si lepší podmínky a zajistit rozvoj své komunity. 

Zastánci sociální udržitelnosti ví, že lidé se od podnikání nedají oddělit. I my jsme nejen pražírna fairtradové bio kávy, ale i sociální podnik. Také lidé a příroda jsou pro nás neoddělitelní, a proto podporujeme lokální a etické podnikání

 

Šetrné pěstování pro budoucnost

Environmentální udržitelnost znamená šetrné pěstování. Zemědělství je totiž příčinou 80 % tropické deforestace, dopady na životní prostředí má nejen pěstování kávy, ale i její zpracování a doprava. Podle údajů organizace Water Footprint Network je dokonce průměrná vodní stopa 125 ml kávy 140 litrů vody!

Pěstování kávy má negativní dopad na biodiverzitu obecně, ale některé metody jsou ještě destruktivnější než jiné. Většina kávy je ale pěstována na monokulturních farmách, které narušují biodiverzitu. Naopak fairtradoví pěstitelé většinou hospodaří udržitelně, s respektem k biodiverzitě, a někteří z nich ekologicky.

Co pro environmentální udržitelnost děláme my, ve Fair & Bio pražírně? Provoz pražírny je šetrný jak jen to jde, a drtivá většina našich káv má certifikaci BIO: ekologické zemědělství se totiž snaží zajistit, abychom předali zdravou planetu dalším generacím. Redukujeme odpad, až čtvrtinu naší kávy dodáváme bezobalově ve vratných nádobách nejen do obchodů, ale i kaváren a kanceláří. Nabízíme i bezobalové předplatné pro jednotlivce.

 

barely s kavou bezobalova kava

 

Jako poslední, ale neméně důležití jsou na cestě kávy její milovníci, kteří hrají svou roli. A výraznou. V současné době totiž podpoře udržitelnosti pomáhá i vyšší informovanost a angažovanost spotřebitelů. Stačí se o kávu a její příběh zajímat. Když si ji kupujete, sáhněte po té, u které je jasné, kde a za jakých podmínek byla vypěstována. Vyzkoušejte reuse cups (nová evropská směrnice stanovuje, že v roce 2025 by se mělo recyklovat 55 procent odpadu), recyklujte kapsle, prakticky využijte lógr a při přípravě kávy vařte jenom tolik vody, kolik opravdu využijete. Každý krok na cestě k udržitelnosti se totiž počítá.

 

Tip na čtení: O tom, jak pražírny mohou podporovat cirkulární ekonomiku se více dozvíte například zde


Připravila: Jana Uhlířová
Fotky: Jakub Hrab, Stanislav Komínek (NaZemi), Canva.com
Zdroje: Perfect Daily Grind, Greenpeace, Roast Different, Water Footprint